Attendo is het oudste zorgbedrijf, en naar eigen zeggen één van de meest tonaangevende, van Zweden, opgericht in 1985. Ze richt zich op ouderen, personen met een handicap en individuele en gezinszorg. Behalve op de ongeveer 70 locaties in Zweden is Attendo tegenwoordig ook actief in Finland, Noorwegen en Denemarken. Met in totaal ongeveer 24.000 werknemers in de Noordse regio. 40 van de 50 topmanagers in Attendo zijn vrouw.
Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om samen te werken met Attendo en andere particuliere zorgbedrijven, omdat dit bijdraagt aan keuzevrijheid en kwaliteitsontwikkeling in de zorg, terwijl tegelijkertijd de kosten van de gemeenten worden herzien met een efficiënter gebruik van belastingfondsen als resultaat.
Vanaf het begin was Attendo een leider in kwaliteitsontwikkeling om betere zorg te creëren. Veel van wat tegenwoordig in de Zweedse zorg als vanzelfsprekend wordt beschouwd, zoals sociale documentatie, contact-teamwork en “eigen tijd”, is bij Attendo ontwikkeld.
We hebben een duidelijke structuur voor het kwaliteitswerk dat elk onderdeel van het bedrijf doordringt. Van het lokale kwaliteitswerk waar al onze werknemers bij betrokken zijn, ouderen of de asielwoning, tot het algehele kwaliteitswerk dat werkt aan het plannen, ontwikkelen en opvolgen van de kwaliteit in het hele bedrijf.
Het kwaliteitswiel is ons model voor systematisch kwaliteitswerk. De vier delen van het wiel – planning, implementatie, evaluatie en ontwikkeling – bevatten werkmethoden en methoden voor dagelijks werk, evenals hulpmiddelen voor het meten, opvolgen en ontwikkelen van onze inspanningen.
Ons kwaliteitswerk is gebaseerd op een zorgvuldige planning die ons tijd geeft om het beetje extra voor het individu te doen. Het werk van werknemers wordt gepland op basis van de implementatieplannen van de klant, gezondheidsplannen, zorgplannen en revalidatieplannen. Dit zijn beschrijvingen van de inspanningen die de klant nodig heeft en hoe deze moeten worden uitgevoerd om aan de wensen en behoeften van het individu te voldoen.
Alle plannen, routines en systemen in het kwaliteitswerk zijn erop gericht om de ontmoeting met de individuele cliënten zo goed mogelijk te maken. Er wordt begeleiding geboden in de vorm van handboeken over kwaliteit, personeel, activiteit en maaltijd ter ondersteuning en hulp bij het dagelijkse werk. Planbladen en checklists worden gebruikt om ervoor te zorgen dat er geen zorginspanningen worden gemist.
De implementatie van de inspanningen wordt ook geleid door de ontwikkelingsplannen van het bedrijf, die worden opgesteld op basis van de resultaten in het jaarlijkse gebruikersonderzoek, onze interne audit “Zelfcontrole” of externe audits.
We bewaken de kwaliteit elke maand door middel van de kwaliteitsthermometer, die de mate van kwaliteit van het bedrijf neemt. Negen kwaliteitsparameters worden gemeten en gewogen in de thermometer. Een belangrijk onderdeel van onze follow-up zijn de regelmatige onderzoeken bij patiënten, klanten en medewerkers.