Op 20 februari 2020 was het dan zo ver. Een regionale bijeenkomst in het kader van kennisdelen over de wet Zorg en Dwang.
Het SO-kennisplatform maakt, als actielijn C, onderdeel uit van het meerjarige programma SO-functie in toekomstperspectief. Waarbij het bouwen aan een regionaal netwerk van SO zorgprofessionals een centrale plaats krijgt in het geheel. Een regionaal netwerk waarin je van, voor en door elkaar deelt in de kennis en kunde en samen beter wordt in Ouderenzorg.
Het thema Zorg en Dwang bleek bij uitstek een trekpleister want meer dan 30 professionals waren samengekomen om samen thematische vraagstukken uit te diepen. Een mooie inleidende presentatie van de projectleider van zorgorganisatie Atlant luidde een mooie dialoogavond in waarin veel zaken de revue passeerden.
Duidelijk werd dat de wet Zorg en Dwang nog een aantal lastige vraagstukken in zich herbergt die niet zo maar zijn te beantwoorden. Interessant was ook de vaststelling dat met een visie op (medische) Zorg er echt verschil gemaakt kan worden in de toepassing van de wet Zorg en Dwang. En ook de schoonheid van klinisch rederneren liet zien dat er veel keuzeopties zijn en blijven om een afweging te maken het stappenplan wel of niet in te zetten.
Op de website www.sog2025.nl/kennisdelen is in het hoofdmenu onder het thema Kennisdelen is de presentatie te vinden en zijn de eerste uitkomsten van deze Kennis- en Wetenschapsbijeenkomst samengevat. Tevens zijn er voorbeelden vanuit uitwerkingen en toepassingen van de weg Zorg en Dwang opgenomen die vrij te downloaden zijn om te komen tot kennisuitwisseling.
Op naar de volgende kennis- en wetenschapssessie in de regio Apeldoorn-Zutphen die gepland staat op 24.04.20 van 17.30 tot 20.00 uur. Waar SO’s, Basisartsen, GZ Psychologen en Psychologen, PA’s en VS’ers met elkaar samenkomen. En natuurlijk zijn ook collegae uit de buurtregio’s van harte welkom!
Jan Hendriks