Na twee regenachtige dagen worden we deze ochtend wakker met een strak blauwe lucht en een heerlijk zonnetje, dat belooft wat moois! We gaan met de trein en metro naar de nieuwe, moderne buitenwijk van Kopenhagen Ørestad. We worden ontvangen in een architectonisch ontworpen verpleeghuis, met groene, uitpuilende kubusbalkons. Een originele vormgeving voor een verpleeghuis! Bij binnenkomst een warm en persoonlijk onthaal (iedereen krijgt een handje) door de bevlogen directrice, we mogen plaatsnemen en ze vertelt ons vol enthousiasme over het verpleeghuis dat nu 7 jaar open is. Het huis heeft 114 appartementen en staat op een van de nieuwste stukjes Kopenhagen met een hele hoge grondprijs en veel jonge mensen die wonen in de wijk. Kinderen zijn rondom de locatie van hun ouders komen wonen.
Ons gevoel en eerste indruk: ze zijn hier op eenvoud gericht ten gunste van de kwaliteit van zorg. Niet denken in problemen maar in oplossingen: “I dont believe in selection I believe in solution”, zegt de directrice stellig. Hoe gaan jullie om met de echt lastige cliënten wordt er gevraagd? Aandacht en teamwork zijn de sleutelwoorden. Ouderenzorg is af en toe net een studentenhuis: samenwerken en samenleven. Dit verpleeghuis richt zich op kunst en cultuur, er prijken creatieve kunstwerken gemaakt door bewoners en zorgmedewerkers aan de muur. We krijgen een rondleiding op de derde verdieping, de meeste van ons krijgen hierbij ook wel een beetje een ‘IKEA gevoel’, door de Scandinavische inrichting.
Na het inspirerende bezoekje gaan we energie bijtanken voor de volgende stop. We halen broodjes en koffie bij Espresso House. Met de metro rijden we door naar KL, een overheidsgebouw met een groot, hoog atrium. We worden ontvangen door twee consultants van KL en krijgen van hun een korte presentatie over de rol van de gemeente ten aanzien van de ouderenzorg. Opmerkelijk is de hang naar centralisatie in regel en wetgeving om de problematiek van de zorg richting de toekomst naar de verdubbeling van de 80+ zorgvragers in 2040 te beantwoorden. Ook zijn ze benieuwd naar de Nederlandse aanpak. In Denemarken is rehabilitation een buzzword leggen de consultants toe, er is verandering in paradigma gaande; ondanks alle beperkingen doorgaan met je leven (en zolang mogelijk thuis). Tijdens de presentatie is het vitaminegehalte letterlijk aangevuld om de rest van de middag op eigen initiatief Kopenhagen verder te ontdekken.
Na het bezoek aan KL verspreidt de groep zich door de stad; een bezoek aan de Zeemeermin, nog even werken (met een biertje erbij) en ons klaarmaken voor de Colour Thinking Workshop van vanavond. Daar gaan we de diepte in: welke lessen halen we uit deze reis met de kleuren van ‘de denkhoeden’ van Edward de Bono? Wij zijn benieuwd!
Nienke van Pijkeren & Ron Norder