Points of view dag 1
03/02/2020Points of view dag 3
06/02/2020
- Groot issue Zweden: wachttijd (6 mnd tot een jaar). Geldinvestering lijkt verschil te maken. Patiënten worden o.a. naar Duitsland verwezen voor behandeling.
- Tekort aan VPK: kiezen voor administratief werk, omdat dit beter betaalt.
- Ervaren medewerkers krijgen net zoveel betaald als net afgestudeerden.
- Door de grote oppervlakte van het land gaan de ZKH meer specialiseren.
- 2,8 keer per jaar dokterscontact. Gespecialiseerd VPK die veel ondervangen.
- E-dokter: kwaal insturen via app. Antwoord binnen 2 minuten. Random dokter. Zelf je medische geschiedenis aangeven.
- Frustraties zijn een aanleiding voor goede innovaties.
- Maakt technologie de zorg onpersoonlijk? Hebben zorgmedewerkers door technologie meer tijd voor welzijn?
- Creativiteit in denken doen, de robot en de hond naast de mens in de zorg.
- Als een probleem maar groot genoeg is wordt er vanzelf geïnnoveerd?
- Ouderenzorg en marktwerking, toekomstbestendig?
- Zweden moeilijk om mdw te krijgen omdat lonen laag zijn en de secundaire omstandigheden niet goed. Daardoor werken opgeleiden in andere functies. Belangrijk om te realiseren dat wij met de ontgroening van de arbeidsmarkt blijven investeren in secundaire arbeidsvoorwaarden en goede verloning.
- Er kan veel artsenbezoek worden verminderd. Zweden gebruikt apps waar je gezondheidsvragen neer kan leggen met foto’s en dergelijke. Daarna volgt triage met evt artsbezoek en/of medicatie. Vraag is wel of je medische geschiedenis dan oproepbaar moet zijn voor juiste triage.
- Probeer alle mogelijkheden te bekijken; ieder gezichtspunt heeft voor- en nadelen en bepaal daarna pas wat het best passend is.
- Zweden kent wachttijden van 6 mnd to zelfs een jaar.
- Dure inhuur van personeel vanwege onstlag (public system), in dienst bij private zorginstellingen, opnieuw alsnog weer inhuren tegen hogere tarieven binnen public —) zie NL met de ZZP’ers SO
- Lage doktersbezoek in Zweden. Reden: de verpleegkundigen zijn hoog opgeleid en voorkomen (scherpe triage) deze doktersbezoeken. VPK’s zijn een stuk goedkoper!
- Veel eerste contacten met de arts/nurse via de app – in 10 talen en identificeren via de bank-ID.
- Geen ‘close’ contact met de arts. Hulp wordt geboden binnen de ‘random’ arts (deels zonder medische historie)
- Veel inzet op preventie: veel inzet op fitness/bewegen ter voorkoming van aanspraak op zorg
- Ouderenzorg impopulair bij artsen. Ziekenhuis heeft hogere status en imago.
- Innovatie: understand-explain-improve
- Innovatie is waarde toevoegen (een écht probleem oplossen).
- Voor de zorg gelden hiervoor complexe businessmodellen – When is the payback (mss wel 30 jaar later)?
- Hoe meet je het succes en zeker t.o.v. andere mogelijkheden?
- Rollen van de onderzoeker: Werk samen – observeer- zie kansen en toon verantwoordelijkheid – vraag om hulp.
- Robot neemt op den duur de fysieke handelingen van de Cliënten over (bijv pillen aanreiken, helpen toiletgang, ed).
- Alle zorg is op thuiszorg gericht, met inzet van respijtzorg. Is goedkoper niet het beste voor de cliënt (depressies, eenzaamheid, ondervoeding, ed).
- Als zorg schaars is, ontstaat er ‘private care’. Schaarse zorg houdt ook de vraag laag => weinig doktersbezoek per jaar.
- Innovatie helpt een echt probleem, dat iemand relevant vindt . You can’t plan for innovation, you have to be open for it. Most people are not driven by money but on impact.
- Onduidelijk hoe de private zorg nou precies bepaald is.
- We kunnen het alleen samen.
- Laten we het spanningsveld blijven benoemen en open zijn over ingewikkeldheden dan kunnen we wellicht wel verder kijken.
- verschillende techniek (bus of trein) kan je beide bij je doel brengen.
- zorgtechnologie kan hulpmiddelen tot slimme hulpmiddelen transformeren met een normatieve BusinessCase waarin aantoonbaar besparings-potentieel op de inzet van zorgpersoneel.
- Hoe definiëren we werk? Hoe maken we emotionele taken belangrijk als andere taken door tech overgenomen kunnen worden?
- Hoe kunnen we niet materiële zaken /opbrengst inzichtelijk maken en daarmee onderdeel van de business case maken?
- Normatieve BusinessCase rond de inzet van maar verpleegkundigen en verzorging.
- De hondentherapie is ook in Zweden volop ingeburgerd 🐕
- De hoofdzuster terug in het verpleeghuis.
- e- Health, hoe brengen we ICT en zorg samen? Meer proeftuinen en uitzoeken wat de reden is waarom een goed idee niet werkt, of beter kan.
- Actie: op de avg afdeling uitzoeken of een vrouw haar eigen gordijnen inmiddels dicht kan krijgen en als dit niet zo is proberen of ik er opnieuw een zwengel aan kan geven.
- Geef de man geen vis maar een hengel om te leren vissen: Rol van de dokter kan anders, minder afhankelijk georganiseerd worden.
- Vpk pakt meer verantwoordelijkheid omdat er artsentekort is
- Sociaal maatschappelijk dilemma oplossen, techniek is niet de belemmering maar de mens als het gaat om inzet techniek.
- Surveillance of elderly in nursing homes: niet enkel vanuit de ‘scherm’ technologie (camera’s) maar direct contact met zorgprofessionals en community is net zo (al dan niet) belangrijker. Community approach als visie van de directeur van Sølund.
- Innovatie kan ook sociale innovatie zijn, niet per definitie technologische innovatie. Technologische innovatie vraagt om een ander soort werknemers, mensen met een technische achtergrond. Domotica bestaat maar hoe zetten we het in en wat doet het met de zorg?
- Willen we alles registreren en weten over de oudere? Op een gegeven moment is het leven eindig, hoever gaan we in toezicht?
- Geen SO in het verpleeghuis maar samenwerking met 5 huisartsen. Hoe werkt de triage in het verpleeghuis? Wanneer wordt een huisarts gebeld door de verpleegkundige?
- Care transition tussen thuis en naar het verpleeghuis zijn in Copenhagen niet op elkaar afgestemd, kan veel beter zegt de directeur. Er gaat veel belangrijke informatie verloren van de cliënten.